¿hasta qué punto el primer párrafo de una novela es importante?
los hay descriptivos, los hay misteriosos, los hay que resumen toda la historia, los hay que despiertan la curiosidad...
a menudo es lo último que escribe el autor, precisamente porque sabe que la continuidad de su lectura depende de este primer párrafo...pero, ¿siempre ha sido así? comprobémoslo.

dilluns, 11 de gener del 2010

Josep Pla - Un senyor de Barcelona








Suposant que a vós o que a algun vostre jove amic -els amics del meu temps gairebé tots han mort- pugui interessar la data del meu naixement, m'és agradable de fer-vos sabedor que vaig néixer a Manlleu, a la Plana de Vic, el dia 11 de desembre de 1873.

El meu avi patern era d'Oseja, i de la Cerdanya francesa vingué en aquest país. Vingué amb la família, i el seu fill gran fou, al cap d'uns anys, el meu pare. L'avi Puget s'establí a Vic, on construí una baluerna que en el meu temps venguérem. En el casalot, hi establí una fàbrica de filats i teixits, molt primitiva accionada per mules. En determinats moments, la família arribà a tenir quaranta-vuit mules a l'estable. Aquests animals, dividits en quatre tandes de dotze mules, accionaven 
una sínia que posava en moviment una complicada i sorollosa màquina de filar i de teixir.








Josep Pla (Palafrugell, 1897 - Llofriu, 1981). De família de pagesos, cursa estudis de batxillerat a Girona. El 1913 arriba a Barcelona per estudiar Medicina, carrera que abandonà per la de Dret. En aquests anys Pla visqué en una crisi continuada, en què es debatia permanentment entre l'obligació i la distracció. Entrà a formar part de la tertúlia del doctor Borralleres a l'Ateneu, cosa que li falicità l'entrada en el món cultural barceloní. Alternava les col·laboracions entre la premsa comarcal -"Baix Empordà", "Diario de Gerona"-, i les revistes de Barcelona: "La Revista", "Ofrena", "L'Instant", etc... Acabada la carrera entra en el món del periodisme amb un doble objectiu: la independència econòmica de la seva família i integrar vocació i professió. És enviat com a corresponsal de "La Publicidad" a París el 1920, començant així un periple desordenat per Europa, producte del qual són centenars d'articles, cròniques i reportatges; les etapes més important són Madrid, Itàlia, Berlín, Grècia, Rússia, Anglaterra i Estocolm. Entremig és elegit diputat de la Mancomunitat. Es manté a "La Publicitat" després de la seva venda i catalanització, el 1922. Escriu assaigs polítics per a la Revista de Catalunya, col·labora a "El Sol", de Madrid i a "El Día", de Palma de Mallorca. Des de la proclamació de la República cobrirà per a "La Veu de Catalunya" la informació política i parlamentària, bo i fent-se un prestigi com a periodista i adquirint certa anomenada com a escriptor amb obres deficció com Coses vistes (1925) i Rússia (1925). Quan esclata la guerra, Pla se sent amenaçat i en una data indeterminada s'instal·la a Roma, on forma part de la tertúlia del cafè Greco i escriu algun article pel "Il Corriere della Sera". Queden en el terreny de la llegenda la relació de Pla i Cambó, la feina real a Roma i el lligam amb els serveis d'informació franquistes. Pla torna a Catalunya al gener de 1939, i inicia l'etapa d'exili empordanès, cultivant la imatge del rústic solitari. Josep Vergés li proposa col·laborar en el setmanari "Destino", on tindrà una secció fixa des de 1940 fins 1975 i de manera menys constant en el "El Diario de Barcelona" i en "El Correo Catalán". En la immediata postguerra publica alguns llibres en castellà com Costa Brava (1941), Rusiñol y su tiempo (1942), entre d'altres. El segon intent de publicar l'Obra Completa, que comprèn una cinquantena de volums, quallarà gràcies a la relació que manté amb Josep Vergés de l'editorial Destino. Justament és amb la publicació del primer volum de l'obra completa, El quadern gris (1966), quan la seva cotització literària torna a pujar; l'obra consolida la popularitat i el consum de Pla en un públic ampli que en valora, sobretot, els aspectes documentals i humorístics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada