¿hasta qué punto el primer párrafo de una novela es importante?
los hay descriptivos, los hay misteriosos, los hay que resumen toda la historia, los hay que despiertan la curiosidad...
a menudo es lo último que escribe el autor, precisamente porque sabe que la continuidad de su lectura depende de este primer párrafo...pero, ¿siempre ha sido así? comprobémoslo.

diumenge, 10 de gener del 2021

Ken Follet - Els pilars de la terra

 

Nota de Ken Follet

Un dia del 1973 o 1974 vaig anar a Peterborough, a East Anglia, amb la intenció de fer un reportatge per a l'Evening News de Londres, en el qual llavors treballava. Mentre m'esperava el tren de tornada a Londres me'n vaig anar a fer un tomb per la catedral. Aquella visita va donar l'origen a una obsesió.

Pròleg

1123

Els nens van arribar d'hora per a l'execució a la forca.

Primera part 1135-1136

En una extensa vall, al peu d'un vessant costerut d'una muntanya i al costat d'un rierol clar i remorejant, Tom hi construïa una casa.

Els murs ja feien un metre d'alt i continuaven pujant amb rapidesa. Aquell dia assolellat, els dos paletes que Tom havia contractat treballaven a bon ritme, fent anar les paletes amb destresa, mentre el manobre suava de valent sota el pes dels blocs de pedra. Alfred, el fill de Tom, preparava el morter, i comptava en veu alta les paletades de sorra que abocava a la barreja. També hi havia un fuster que treballava al banc del costat de Tom, i que amb una altra aixa anava desbastant acuradament un tronc de faig.


(Trad Concepció Iribarren)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada