¿hasta qué punto el primer párrafo de una novela es importante?
los hay descriptivos, los hay misteriosos, los hay que resumen toda la historia, los hay que despiertan la curiosidad...
a menudo es lo último que escribe el autor, precisamente porque sabe que la continuidad de su lectura depende de este primer párrafo...pero, ¿siempre ha sido así? comprobémoslo.

dilluns, 11 de gener del 2021

Salvador Espriu - Ariadna al laberint grotesc

 

L'home jove i el vell

Un home jove de vint-i-un anys, no gaire complaent amb ell mateix i força dur amb els altres, va començar a escriure aquest petit llibre. Un home vell de seixanta-un anys, no gens complaent amb ell mateix i que procura d'entendre, de lluny, els altres, potser l'ha enllestit. Potser. Durant aquests quaranta anys han passat moltes coses, no pas totes elles adverses, que són o haurien de ser sabudes i recordades per tothom.

"Tereseta-que-baixava-les-escales"

No s'hi val, no s'hi val encara, tu clises. Has d'acuclar els ulls i t'has de posar d'esquena a nosaltres, mirant cap a Santa Maria.

Psyché

Lentament, el pas d'un hidrosol a un hidrogel o, si ho preferiu, la coagulació d'un col·loide. I em vaig morir. O potser ell es va morir, ell, l'horrible cos estimat.

Nabucodonosor

Per la banda del pare venia del terrer, com vós, com jo, com tots els ciutadans de Kolinòsia. Per la banda  de la mare, havia tornat al terrer. Es deia Nabucodonosor Puig.

Mort al carrer

"No és això", opinava el cervantista, dirigint-se a Efrem Pedagog, que era al seu costat. "No és això, us dic", afirmà encara, congestiu. "El llibre ho conta clar: Altisidora va veure una dotzena de dimonis a les portes de l'infern.

Quasi-conte alemany d'Ulrika Thöus

Nervis

Glòria i caiguda d'Esperança Trinquis

Primer i únic encontre amb Zaraat

Magnoliers al claustre

Mirra

D'ortodòxia

El cor del poble

Hildebrand

Thànatos

Les figuretes del pessebre

L'escapçat

Història vulgar

Mamà més ti bemol

Pròleg al ballet del diable

El meu amic Salom

Teoria de Crisant

Introducció a l'estudi d'una petita girafa

Tòpic

Els subalterns

Barris baixos

La tertúlia

Conversií

Conversió i mort d'en Quim Federal

Quasi-conte anglès d'Athalia Spinster

En Panets passeja el cap

Quasi-conte francès de Samsó, retrobat

Sembobitis

El país moribund

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada