¿hasta qué punto el primer párrafo de una novela es importante?
los hay descriptivos, los hay misteriosos, los hay que resumen toda la historia, los hay que despiertan la curiosidad...
a menudo es lo último que escribe el autor, precisamente porque sabe que la continuidad de su lectura depende de este primer párrafo...pero, ¿siempre ha sido así? comprobémoslo.

dimarts, 12 de gener del 2021

Sándor Márai - L'última trobada

 

1

De matinada el general es va estar una bona estona al celler del vinyar. S'hi havia apropat a l'alba amb el vinyataire perquè dues bótes de vi havien començat a fermentar. Quan el va haver embotellat i tornava cap a casa, ja eren les onze tocades. Al peu de les columnes, sota el pòrtic de pedres humides recobertes de verdet, l'esperava el munter, que va entregar una carta a l'amo només arribar.

–Què vols?–va dir el general, i es va aturar, enutjat. Es va tirar enrere el barret de palla d'ala ampla que li cobria el front i li feia ombra a la cara vermellosa. Feia anys que no obria ni llegia cap carta. La correspondència era oberta i seleccionada per un empleat al despatx de l'administrador.

–L'ha portada un missatger–va dir el munter, i es va quadrar.

El general va reconèixer la lletra, va prendre la carta i se la va ficar a la butxaca. Va entrar al vestíbul, a la fresca, i va donar en silenci el bastó i el barret al munter. Va regirar la butxaqueta dels cigarros i en va treure les ulleres, es va apropar a la finestra i, mig a les fosdques, sota la poca llum que es filtrava per les escletxes de les persianes entreobertes, va començar a llegir la carta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada